Митове, свързани с кариерата

1/21/20231 min read

Има няколко типични мита, които поне един на десет души асоциира с кариерата.

В повечето случаи вярванията се дължат на стереотипи и предубеждения, създадени във времето.

Мит номер 1: Не мога да заема ролята, ако нямам конкретно завършено образование

Схващането, че човек не може да заеме дадена длъжност, защото няма завършено образование е погрешно,

Та нали живеем в 21 век и както медицината е развита, то така е развит и академичния и образователния сектор.

В момента стига човек да е открил своето призвания, а дори и все още да се лута, то съществуват хиляди варианти за преквалификация тук и извън милата ни родина, които никак не отстъпват например на една бакалавърска или магистърска степен в университет.

Не ме разбирайте погрешно, тук не става дума за специалности изискващи познания по химия, физика, както и секторите изискващи медицинско и юридическо образование или специфични инженерни длъжности.

Говорим си обаче за всичко, свързано с технологии като общо понятие, бизнес, икономика и други сходни сектори.

Защо когато израствайки в една компания и придобивайки даден опит, който да речем е различен от това, с което сме стартирали първоначално да пречи да продължим да го правим и без бакалавърска степен например.

Много по-голяма тежест в момента има натрупания опит, защото ако имаш завършено образование и натрупана теория без практика, но за същото място кандидатсва човек, който вече е практикувал поне една година, почти със сигурност наетото лице ще е второто, защото от ден първи той ще може вече да практикува, няма да се нуждае от дълго въвеждане и много по-лесно ще се адаптира към работния процес и това работодателят го знае.

В момента съществуват много професии, в които изключително много се залага на така наречените меки и преносими умения, повече отколкото на опита с конкретен софруер например. Точно защото се разчита на това, че второто се учи, но ако да речем си некомуникативен, пасивен, неинициативен и некреативен човек, това доста по-трудно би се развило у теб като качество, точно защото е част по-скоро от характера и индивидуалността на човек, които трудно подлежат на промени.

Мит номер 2: Най-квалифицираният кандидат получава ролята.

Друг мит е схващането, че най-квалифицираният кандидат получава ролята. Понякога хора с не толкова добра автобиография успяват да убедят, че те притежават точно тези умения, които се изискват. Тук е въпрос и на умение да продадеш добре своите умения и качества. Това е въпрос донякъде и на талант, но и не само.

Може да се окаже, че за дадената роля се търси точно определен тип човек, какъвто си ти и това е приоритет пред умението да правиш даден тип анализи например.

Мит номер 3: Следващ мит е, че човек ще работи цял живот това, което е завършил.

Хора, които прекарват целия си живот при един работодател вече не се срещат често. В съвременната икономика смяната на период от 3 до 5 години не се смята за нещо негатовно. По-скоро се смята, че по-дългото застояване на едно място може да се изтълкува като знак, че даден служител се страхува да поема рискове. Всеки млад човек трябва да натрупа опит в различни дейности и да придобие нови и различни умения за да се развива успешно и да се обогати личностно и професионално.

Мит номер 4: Семейството и приятелите ме познават. Те могат да ми помогнат в избора на професия.

Това е другият мит свързан със стремежа да се угоди на очакванията на заобикалящата ни среда от близки и приятели сякаш те са на наше място и ще работят по 8 часа на ден, пет дни в седмицата вместо нас. Хубаво е да сте наясно със себе си и своите способности, потребности и цели, силни и слаби страни, защото вашето бъдеще и кариера са ваша отговорност.

Мит номер 5: Парите са най-важният фактор, когато става дума за избор на професия

Най-важният факор на финала е удовлетворението от работата и това е и нещото, заради което обикновено човек се задържа най-дълго на дадено място, ако то е на лице. Тъй като по-голямата част от времето ви е свързана с работата, далеч от семейството, приятелите и хобитата ви, удовлетворението от това, което вършите всеки ден по минимум 8 часа на ден трябва да ви бъде един от първите приоритети. Конфуции е казал "Избери си работа, която да обичаш и повече няма да се налага да работиш" :)