Хобито като бягство от стреса и начин да се опознаем

.

9/23/20231 min read

brown paint brushes on assorted-color paint palette
brown paint brushes on assorted-color paint palette

Какво е хобито? Нали не мислите, че сeденето пред телевизора вечер след работа с пакет чипс в ръцете или "разцъкването" на социалните мрежи докато ти изтекат очите се брои за хоби? 🙂

Не, действието отново се развива в нашето свободно от работа и различни ангажименти време, но е по-скоро свързано не просто с пасивен отдих като този, споменат по-горе, а с активен такъв, които може да ви отведе до състояние на така наречения поток.

Потокът е времето, прекарано в любима за вас дейност, докато самосъзнанието изчезва и вие сте напълно потопени в този момент.

Хобито е време, инвестирано най-често в дейности, които разширяват уменията ни и ни изпълват със смисъл и цел, карат ни да надскачаме себе си и то се случва съсвем естествено, защото тогава сме най-много себе си и това са все неща, които са ни любими и ни харесват.

Не случайно много хора успяват да превърнат тези дейности и интереси в професия, точно защото страшно много ги харесват и са увлечени от тях до степен, в която придобиват професионална квалификация.

Ами емоциите и енергията, които ни носят тези приятни занимания, наречени хобита? Те най-вече не са за подценяване, защото ние хората преди всичко сме енергия.

Това е сигурен начин да избягаме от стреса в ежедневието или то поне значително да го подтиснем. Нима това е малко, имайки предвид, че начинът на живот и стресът в частност са бичовете на нашето съвремие, които носят след себе си страшни диагнози.

Замисляйки се по-дълбоко над нещата се оказва, че животът на по-голямата част от хората е свързана по-скоро с битовизъм и рутинни ежедневни и работни задължения, които не отстъпват време и пространство за други интересни занимания и разнообразие, а не трябва да позволяваме да е така.

Когато попиташ 10 човека, много е вероятно само 2-3 от тях да могат на момента и категорично да споделят какво е тяхното хоби. Повечето хора дори нямат любими занимания, пренебрегвайки напълно себе си и лишили се от лично време.

А как тогава очакваме да знаем какво искаме, какво ни се прави, какво ни харесва, когато сме забили в работата от понеделник до петък, битовите и семейни задължения.

Липсата на нещо характерно ни обезличава и ни слага в една скучна и отегчителна рамка на едни и същи по съдържание дни с различни имена от понеделник до неделя.

Ами желанието ни за развитие? Някак се примиряваме, че нашата работа е това което можем и ще правим цял живот. Да, но ние сме преди всичко хора, изградени от емоции и чувства и в някакъв момент нещо някъде там започва да крещи – искам промяна и е по-силно от рутината в ежедневието ни!

Хобито е един от начините да се опознаем и да знаем по-категорично кои сме, какво искаме, какво можем и най-вече какво ни радва и какви емоции ни носи и да можем и да ги разпознаваме. То категотично спомага и за повдигане на самооценката, която при много хора е на ниско ниво, макар постиженията им до момента.

Този елемент от себепознанието е това, което всеки иска и търси.

Хобито е това, което развлича, зарежда, радва и отпуска човек и определено е нещо, от което всеки би имал нужда, защото ние не сме роботи, макар скоро да казват, че роботът ще измести човека и че сме наполовина роботизирани 😊

Мислейки и за социалния елемент покрай едно евентуално наше хоби трябва да споменем и възможността за създаване на нови контакти и група от хора, с които имаме общи интереси, което в днешно време е по-ценно дори и от опита и познанията, които имаме до момента.

Винаги препоръката от добър познат, с който по възможност практикувате едно и също хоби би могла да бъде много по-силно ваше предимство от това просто да сте добър специалист в дадена област и всички го знаем и сме го видели във времето.

Настройката, извършвайки нещо любимо по презумция е винаги позитивна и това няма как да не ни зарежда и да не ни носи така необходимите полезни за нас емоции и настроение, които ни държат живи, във форма и на висока вибрация.

Затова, ако все още нямате хоби, веднага си измислете такова или изпробвайте различни неща в търсене на това, което най-много приляга на същността ви.

Изпробвайки нови активности ще преоткриете себе си, а защо не и неподозирани свои таланти, които бихте могли да доразвиете и превърнете в ново свое амплоа.

Не спирайте да се търсите, а хобито само ще ви помогне да го направите.

Със сигурност ползите са много и е въпрос на време да инвестирате в себе си, уменията и интересите си чрез едно такова любимо за вас начинание.

Разкажете ми какво е вашето хоби, любимо занимание или както си го наричате? Какви емоции ви носи то и мислите ли, че ви е помогнало да се опознаете и да откриете себе си?

Има ли сред вас хора, които са превърнали хобито си в професия?

Aко все още нямате такова, бързо отивайте да си намерите и ще се учудите колко ползи носи то :)