Адаптация след майчинство

Връщане на работа след майчинство

6/21/20231 min read

sticky notes on wall
sticky notes on wall

Връщането на работа след майчинство може да бъде предизвикателство, но с правилно планиране и подготовка можете да го направите успешно.

Планирането напред във времето е важно и по-конкретно планирането и настройката за възстановяването си на работа предварително. Обсъдете с партньора си и семейството си, както и с вашите работодатели за предстоящите промени в програмата и графика. Осигурете си подкрепа и разбиране от страна на близките ви. Всичко е въпрос на правилна нагласа.

Времето, което прекарвате у дома, може да използвате за подновяване на своите професионални умения. Прегледайте последните тенденции във вашата индустрия, вземете участие в онлайн курсове или семинари, прочетете релевантна литература. Това ще ви помогне да бъдете в крак с последните развития и да се чувствате по-уверени във връщането си на работа след дълъг период от време.

Разговорът с вашите работодатели за очакванията ви относно работния график е важен. Обмислете възможността за гъвкаво работно време, по-кратки работни седмици или работа от вкъщи. Ако вашата фирма предлага програми за връщане на работа след майчинство, научете повече за тях и се запознайте с правилата и политиките, които важат във вашата организация.

Създайте подходяща детска грижа: Уверете се, че сте решени по отношение на детската грижа. Разгледайте различните възможности - детски градини или някой от близките ви да ви помага с грижата за детето. Бъдете сигурни, че сте намерили надеждна и удобна опция, която ще ви позволи да се фокусирате върху всичко останало.

Спокойна мама, спокойно семейство и възможност за нормална и постепенна адаптация на работното място, която да не ни носи излишен стрес.

Майчинството е идеален момент да преоткриеш себе си

Преди момента на връщането си е можете да помислите и за личностното си развитие, ако разбира се периодът за вас позволява. Не всяко дете е спокойно и не всяко дете спи, така че да има достатъчно време за четене или пък някой друг онлайн курс на тази тема.

Майчинството е период, в който жената преживява значителни промени и расте както във физическо, така и в емоционално и личностно отношение. Въпреки че е посветено главно на грижата за детето, майките могат също така да използват това време за самоанализ и ретроспекция.

Ето няколко начина, по които може да се подкрепи вашето личностно развитие по време на майчинство, което да допринесе за по-високата самооценка и увереност в момента на връщане на работното място:

- Намиране на баланс: Важно е да намерите баланс между отговорностите като майка и личните си интереси и цели. Постепенно възстановете времето и енергията си за заниманията, които ви вълнуват и ви правят щастливи. Това може да бъдат хобита, творчески проекти, спорт или обучение.

- Продължаване на образованието и ученето: Използвайте възможността да се обучавате и да разширявате своите познания, дори и по време на майчинство. Има множество онлайн курсове, лекции и ресурси, които можете да използвате за да се развивате във вашата област или да научите нещо ново. Това ще ви помогне да останете актуални и свързани с интересите си.

- Важно е да имате подкрепа и да поддържате социални връзки с други майки и хора от своето обкръжение, а може би не е лоша идея да държите близо и колегите си и да поддържате комуникация и с тях, така че шокът при връщането да не е толкова голям.

Обменяйте се с опит, информация и емоции. Можете да се присъедините към родителски групи, форуми или да участвате в местни събития, свързани с майчинството.

- Самоуправление и грижа за себе си: Не забравяйте да отделяте време за себе си и да се грижите за своите физическо и психическо здраве. Практикувайте самоуправление, като редовно си почивате, храните се здравословно и се движите.

- Развивайте емоционална интелигентност: Майчинството ви предлага възможността да развивате и подобрявате своята емоционална интелигентност. Проучете и практикувайте умения за управление на емоциите, комуникация и разбиране на нуждите и емоциите на децата и партньора ви. Това ще ви помогне да се справяте по-ефективно със стресови ситуации и да създавате по-хармонични връзки.

- Открийте нови интереси и страсти: Използвайте това време, за да изследвате нови хобита, занимания и сфери, които ви интересуват. Това може да включва изкуство, музика, градинарство, писане, фотография или каквото и да е, което ви вълнува. Развиването на нови умения и интереси ще ви помогне да се чувствате по-изпълнени и вдъхновени.

- Осъществете си целите: Независимо от майчинството, продължете да работите към постигането на дългосрочни цели и не се отказвайте. Просто ще се наложи да е с по-бавни темпове и малки крачки.

Повишаване и поддържане на самооценката

Този период изисква адаптация и баланс. Важно е да се отнесете с разбиране и милост към себе си и да развиете положителна самооценка.

Майчинството носи със себе си много отговорности и очаквания, но никой не е перфектен родител. Приемете факта, че няма идеален начин да бъдете майка и че всеки прави грешки. Освободете се от перфекционизма и се фокусирайте върху връзката с вашето дете и неговото благополучие, вместо да се стремите да бъдете безупречна.

Намирането на време за себе си е важно за вас и за вашия емоционален и психически баланс. Поставете граници и се грижете за своите нужди и желания. Използвайте времето за занимания, които ви радват и ви помагат да се почувствате добре, като спорт, четене, хобита или срещи с приятели. Това ще ви помогне да се почувствате по-изпълнени и щастливи.

Насочете вниманието си към успехите си: Вместо да се фокусирате само върху грешките и несъвършенствата си, отдайте внимание на успехите си, дори и на най-малките такива. Оценявайте себе си за добре свършената работа и за малките победи в ежедневието. Съзнаването на своите достойнства и постижения ще ви помогне да се чувствате по-уверени и да повишите самоувереността си.

Търсете подкрепа и споделяйте с други майки. Намерете група или общност, където можете да споделяте своите изживявания и предизвикателства с други майки. Също така, можете да получите полезни съвети и стратегии за справяне с майчинството, които ви помагат да подобрите самооценката си.

Приемете себе си като цялостна личност: Времето на майчинството може да направи да се почувствате, че само ролята на майка е най-важната част от вас. Въпреки това, приемете себе си като цялостна личност, която има и други аспекти и интереси. Отдайте важност на своите други роли - като партньор, приятел, професионалист, хоби и т.н. Приемете, че сте повече от просто майка и ценността ви не се определя само от тази роля.

Обръщайте внимание на себе си: Не забравяйте да се грижите за своето физическо и психическо здраве. Редовно отделяйте време за отпускане и релаксация. Практикувайте медитация, йога или други техники за релаксация. Грижете се за своето здраве, включително правилно хранене, физическа активност и достатъчно сън. Когато се чувствате добре във физическо и психическо отношение, това ще подобри и вашата самооценка.

Направете списък със своите качества и постижения: Запишете своите качества, постижения и ценности, за да се напомните за тях, когато се появят съмнения или самокритика. Подходящо е да имате списък, който да преглеждате редовно и да си припомняте колко сте ценни и уникални. Определете своите ценности и стремете се да живеете в съответствие с тях.

Не забравяйте, че самооценката е процес и може да изисква време и упражнение. Важно е да отделяте време и внимание за вашето личностно развитие и да се отнасяте към себе си с любов, приемане и разбиране.

И разбира се след всяко майчинство идва момента и на връщането към ежедневието и работната рутина. Как да ни е по-леко в тази ситуация?

За да може преходът за вас да е по-плавен комуникирайте с вашите работодатели за вашите нови нужди и изисквания. Обсъдете възможностите за гъвкаво работно време, по-къси работни часове, работа от вкъщи или други аранжименти, които биха ви помогнали да се справите със семейните и професионалните задължения.

Организацията на времето и приоритизирането също са изключително важни при разместването на графика и появата на нов член в семейството. След като се върнете на работа, важно е да си организирате времето и да приоритизирате задачите си. Планирайте своите дейности, използвайте ефективни методи за управление на времето и създайте реалистични очаквания за себе си. Разделете времето между професионалните и семейните отговорности, като се фокусирате върху това, което е най-важно в момента.

Използвайте наличните ресурси за подкрепа: Вземете предвид наличните ресурси за подкрепа на работното място, като например детска градина, гъвкави работни часове, програми за баланс между работа и живот, или съвети от колеги, които са преживели подобни ситуации. Използвайте тези ресурси, за да улесните прехода и да се справите със семейните и професионалните задължения.

Бъдете реалистични и си давайте време: Важно е да бъдете реалистични относно очакванията си и да си давате време да се адаптирате към новата реалност. Не се критикувайте, ако не успеете да се справите с всичко от първия ден. Стремежът за баланс ще ви помогнат да се адаптирате постепенно и да постигнете успех както в семейството, така и в работата си.

Адаптацията на работното място след майчинство може да отнеме време, но с комуникация и самоуправление можете да се справите успешно и да се наслаждавате на балансиран живот между семейството и работата.

Преквалификация след майчинство

Понякога периодът докато сме в майчинство ни кара да се замислим дали бихме искали да продължаваме да правим това, което до момента преди него. В много от случаите дори сме уверени, че това не е нашето и искаме да сменим сферата, но в същото време ни е страх и не знаем как.

Преквалификацията след майчинство е вълнуващ и важен процес, който ви позволява да придобиете нови умения и компетенции, приспособени към вашите цели и желания в професионалната сфера. Изисква се малко повече решителност, смелост и целеустременост.

В много от случаите жените избираме по-сигурният вариант и макар да не си харесваме работата, колегите или средата, се връщаме на старото място само защото то все пак ни дава една поне временна сигурност.

Това е вариант, но не и ако средата е токсична. Тогава може би е по-здравословно за вас да промените текущата си професионална ситуация.

Идентифицирайте вашите интереси и цели: Направете си време да размислите за вашите интереси и цели в професионалния план. Какво ви вълнува и какво бихте искали да постигнете? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите областта, в която желаете да се преквалифицирате.

Много често в този период жените разбират за себе си неща, за които до момента не са се замисляли и откриват своята истинска страст която до момента е била под формата на хоби или просто интерес и решават да развиват собствен бизнес, който наистина да ги кара да се чувстват щастливи. 

Тази трансформация се наблюдава много често при жени в корпоративния свят, които не са имали свободата да управляват времето си и работата им е била свързана с бизнес процеси, активна комуникация и постоянна работа на компютър. В много от случаите преоценяваме ситуацията точно в този момент, в който сме излязли от работната рутина и не сме във въртележката на седмичния работен график и ежедневие и осъзнаваме какво е смислено и ни носи истинско удовлетворение и все пак е с потенциал за сигурен доход. Замисляме се много повече за емоцията, която всяко нещо ни носи и как се чустваме.

Изследвайте възможностите за преквалификация: Информирайте се за наличните образователни програми, курсове и обучения, които са на разположение във вашата област на интерес. Проверете дали съществуват финансови подкрепи, стипендии или програми за обучение, които биха могли да ви помогнат.

Създайте план за обучение: Определете конкретни стъпки, които трябва да предприемете, за да се преквалифицирате. Това може да включва записване на курсове, участие в обучителни семинари, получаване на сертификати или дори започване на формално образование. Създайте реалистичен план, който да включва време, ресурси и подкрепа.

Използвайте вашия опит като предимство: Майчинството носи множество умения и качества, които можете да използвате в новата си професионална роля. Например, уменията за управление на времето, организация, комуникация и множество други. Привлечете вниманието към тези предимства при преквалификацията и приложете ги в новата си професионална среда.

Развивайте мрежата си от контакти: Свържете се с хора във вашата област на интерес и създайте контакти, които могат да ви помогнат в процеса на преквалификация. Участвайте в професионални събития, семинари и мрежови срещи, където можете да срещнете хора с подобни интереси и да получите ценни съвети и насоки.

Бъдете готови за промени и насърчавайте саморазвитието: Преквалификацията след майчинство е процес на промяна и растеж. Бъдете отворени за нови възможности и готови да промените своя път, ако е необходимо. Подкрепете своето саморазвитие, чрез четене, изследване и непрекъснато обучение.

Процесът на преквалификация след майчинство може да е и вълнуващ. Важно е да бъдете насочени към вашите цели, да работите усърдно и да бъдете отворени за нови възможности. С волята и ангажимента, можете да постигнете успешна преквалификация и да се наслаждавате на нова и задоволителна професионална кариера.

Ако имате нужда от подкрепа при вземане на решение, определяне на цели и като цяло при процеса на адаптация след майчинство, не се колебайте да се свържете за индивидуална консултация.